Miksi rakennan sivustot Elementorilla?

Sivustojen suunnitteluun on tarjolla lukemattomia työkaluja, mutta oma valintani on ollut jo useamman vuoden WordPress + Elementor. Koska eri sivurakennustyökalut jakavat paljon mielipiteitä, haluan avata lisää omaa valintaani. 

Mikä on Elementor? 

Elementor on WordPressin lisäosa eli työkalu, joka helpottaa verkkosivujen visuaalista suunnittelua ja rakentamista ilman syvällisiä koodaustaitoja. Se on suosittu page builder -lisäosa, joka mahdollistaa käyttäjille sivustojen luomisen vetämällä ja pudottamalla elementtejä. Elementor tarjoaa visuaalisen käyttöliittymän, joka näyttää reaaliaikaiset muutokset sivulla, kun lisäät, siirrät tai muokkaat elementtejä. Se sisältää laajan valikoiman valmiita elementtejä ja sivumalleja mutta omaan tyyliini kuuluu nimenomaan rakentaa sivusto aina tyhjälle pohjalle brändin ilmettä mukaillen ja elementtejä muutellen. Vaikka Elementor sisältää valmiita elementtejä ja sivupohjia, on käyttäjän oma valinta sokaistuuko niistä käyttäen kaikkea tarjolla olevaa vai onko lähtökohtainen ajattelutapa siinä, että tyhjää sivua täytetään brändi edellä.

Elementor on peruskäytössä ilmainen mutta käytän itse maksullista Elementor Pro -versiota, joka tarjoaa lisää ominaisuuksia ja tehokkuutta. 

Elementorin vahvuudet ja heikkoudet

  • Elementor on äärimmäisen helppokäyttöinen ja siksi asiakkaan on helppo oppia tekemään pieniä päivityksiä sivustolleen myös itse. 
  • Visuaalinen muokkaus on Elementorin ehdoton vahvuus. Sivuja voi muokata pikakomennoilla ja tarkastella muutoksia reaaliajassa
  • Elementor tuottaa paljon koodia ja jotkut kehittäjät ovat huolissaan sen puhtaudesta. Tämä voi olla ongelma erityisesti niille, jotka haluavat optimoida sivustonsa huippusuorituskykyä varten. 
  • Mikäli Elementorista ei ole riittävää kokemusta, voi sivuston saada “helposti rikki”. Itse olen korjaillut sivustoja lähinnä tilanteissa, joissa olen tunnistanut nopeasti mikä asetus sivustolla on mennyt vinoon. 
  • Kuten muissakin lisäosissa, on tärkeää tietoturvallisuuden ja toimivuuden kannalta pitää lisäosat ajantasalla, tuoreimpiin versioihin päivitettynä. Tämä koskee myös Elementoria. Jokainen Elementorin päivitys ei ole osunut aina “nappiin” ja omasta kokemuksestani useamman kerran päivitys on myös rikkonut sivuston rakennetta jollain tapaa mutta ongelma on lähes jokaisella kerralla korjaantunut tutuilla toimenpiteillä.

Omien kokemusten mukaan, ei ole tullut vielä vastaan lisäosaa, jonka kanssa Elementor ei olisi toiminut. Elementoria käyttäen olen rakentanut aiemmin myös WooCommerce-verkkokaupan, sekä sivuston jossa mukaan liitettiin WooCommercen lisäksi myös jäsenosio ja keskustelufoorumi. Selkeästi isoihin projekteihin suosittelen toki koodarin valintaa mutta perussivusto pyörii Elementorin kanssa kyllä oikein hyvin. 

Miksi suosittelen koodaria selkeästi isompiin sivustoprojekteihin?

Vaikka sivurakentajat ja teemat voivat olla tehokkaita pienemmissä projekteissa, ne saattavat olla rajallisia suuremmissa ja monimutkaisemmissa toteutuksissa. Koodari tuo projektiin teknistä syvyyttä ja joustavuutta, mikä voi olla välttämätöntä isojen sivustojen menestykselle.

  • Koodari pystyy luomaan räätälöityjä toiminnallisuuksia, jotka saattavat olla hankalampia tai mahdottomia saavuttaa käyttämällä valmista sivurakentajaa ja teemaa. Isoissa projekteissa, joissa tarvitaan ainutlaatuisia liiketoimintaominaisuuksia, koodaus on olennainen osa.
  • Puhdasta koodia käyttäen sivuston suorituskyvyn voi hioa huippuunsa verraten sivurakennustyökalujen käyttöön.
  • Isoissa projekteissa saattaa olla tarve integroida sivusto muihin järjestelmiin, kuten CRM:ään, maksujärjestelmiin tai muihin liiketoimintasovelluksiin. Koodarin avulla näiden integratioiden toteuttaminen on sujuvampaa.
  • Isoilla sivustoilla, joilla on paljon tietoa, tietokannan tehokas hallinta on keskeistä. Koodarin avulla voidaan optimoida tietokantakyselyjä ja varmistaa tehokas tietokannan käyttö.

Hidastaako Elementor sivustoa?

Elementorin suorituskyky riippuu useista tekijöistä, kuten sivuston optimoinnista, käytetyistä elementeistä ja palvelimen suorituskyvystä. Sivustoa rakentaessa on siis hyvä tuntea myös WordPress ja sen toimintaa yleisesti saadakseen parhaan hyödyn irti. Elementorin käyttö ei automaattisesti tarkoita hidasta sivustoa, vaikka se on toki lisäosa ja jokainen lisäosa lisää sivuston latausaikaa, koska sivusto lataa lisää koodia ja tiedostoja. 

Haluan myös nostaa esille webhotellin merkityksen. Asiakastöiden kautta olen nähnyt kaikenlaista mutta koska mielummin otan asioista selvää itse, kuin roikun pelkkien (puolueellistenkin) kuulopuheiden perusteella, testasin erään rakentamani sivuston tehoa siirtämällä sen samanlaisena kahdelle eri hostingpalvelulle. PageSpeed Insights antoi toiselle tulokseksi lähes “huono” (huono = arvo alle 50), toisella palvelimella lähes täydet pisteet. 

Miksi teen sivustot WordPressillä?

Kuten todettu, sivustojen rakennusalustoja on olemassa pilvin pimein ja tunnetumpien (Wix, Squarespace) lisäksi myös eri webhotellien tarjoajilla on omiakin vaihtoehtoja. Itsekin aikoinaan muutaman sivuston Squarespacella rakentaneena tiedän, että myös näillä voi saada aikaan upeita ja toimivia sivustoja mutta omaan käteen ja toiveisiin istuu parhaiten WordPress. 

  • WordPress on avoinen lähdekoodin julkaisujärjestelmä, mikä tarkoittaa, että voit tehdä lähes mitä tahansa sivustosi kanssa. Kotisivukoneilla mukauttamismahdollisuudet voivat olla rajatumpia. 
  • WordPress on maailman suosituin julkaisujärjestelmä ja sitä kehittää ja käyttää valtava joukko ympäri maailmaa. Siksi ongelmatilanteissa on helppo ja nopea löytää myös apua ja tukea, mikäli sellaiselle on tarvetta.
  • WordPress tarjoaa valtavan määrän laajennuksia (plugins), jotka mahdollistavat lisäominaisuuksien lisäämisen helposti. 
  • WordPressin käyttäminen antaa täyden hallinnan sivuston omistamisesta ja sen tiedoista. Voit esimerkiksi vapaasti hankkia webhotellin haluamastasi paikasta omien tarpeidesi ja toiveidesi (esim. hinta, laatu) mukaan.
  • WordPressilla on vahva maine hakukoneoptimoinnissa ja sillä on useita erilaisia laajennuksia, joiden avulla optimoit sivustoa paremmin.

Vaikka Elementor on helppo, on hyvä tuntea myös WordPress

Vaikka Elementor tarjoaa erinomaisen työkalun visuaaliseen suunnitteluun, perustiedot WordPressistä antaa kokonaisvaltaisemman näkemyksen sivuston toiminnasta ja mahdollistaa sen hyödyntämisen tehokkaammin. Ymmärtämällä mikä WordPress on ja miten se toimii taustalla, saat paremman käsityksen myös siitä, miten Elementor integroituu ja käyttää WordPressin perusrakennetta. Vaikka Elementor tarjoaa monipuolisen valikoiman suunnittelutloimintoja, saatat jossain kohtaa haluta käyttää lisäominaisuuksia WordPressin laajasta valikoimasta. Lisäosien paljous voikin sokaistaa ja itsekin olen käyttänyt useita “testaa ja tuomitse” -periaatteella mutta muiden kokemuksia kaivamalla sekä itse hyväksi todettuina on omat suosikit peruslisäosistakin löytyneet ja niiden hallinta tuttua puuhaa. 

Elementor ei ole itsessään turvallisuuskysymys, WordPress-järjestelmän turvallisuuden ymmärtäminen on tärkeää. Sivustosi pidät parhaiten turvassa huolehtimalla varmuuskopioista sekä pitämällä WordPressin ja käyttämäsi teeman sekä lisäosat ajantasalla. Eli päivittämällä niitä uusimpiin versioihin silloin, kun sellaisia on tarjolla. Muista myös vahvat salasanat jakamatta omiasi muille. 

Vaikka opettelin itse HTML & CSS perusteet jo noin kaksikymmentä vuotta sitten, intohimoni sivustojen rakentamiseen ei ole koskaan ollut koodaamisen puolella. Vahvuuteni ovat visuaalisuudessa ja kyvyssä hyödyntää sivustoja tehokkaasti markkinoinnissa. Haluan, että olemassa olevat sivustot tuovat myös hyötyä omistajalleen ja niitä on helppo kehittää markkinointimielessä. Elementorin käyttö on tuttua jo useamman vuoden ajalta ja tiedän osaavani hyödyntää sitä monipuolisesti.

Some

Uusimmat blogissa

Pysy ajantasalla

Tilaa uutiskirje!

TULOSSA PIAN!

Suosituimmat