Kuinka kotisivut tehdään?

Omilla sivuillani, kotisivujen omassa osiossa on ollut jo jonkin aikaa näkyvillä ”askelmerkit”, joiden mukaan pääsääntöisesti nettisivuja rakennan. Tässä postauksessa avaan vähän tarkemmin sitä, miten itse nettisivut toteutan ja heti alkuun muistutan, että jokainen tekee tyylillään.

Hanna Heinonen

Perusta kuntoon

Kun nettisivuja aletaan rakentamaan, täytyy ensimmäisenä (ennen yhdenkään palasen siirtoa) tietää mitä rakennetaan. Miksi rakennetaan ja kenelle? Ketä sivuille halutaan ja mitä hänen halutaan tekevän sivuilla? Mitä ”hän joka haluaa sivustolle käymään” etsii sivuilta ja miten hän sen löytää? Entä miten hänet ylipäätään saadaan löytämään sivusto? – Näiden suurten kysymysten äärelle kannattaa pysähtyä hetkeksi, sillä muuten kaikki sivuston pystyttämiseen käytettävä aika ja raha menee siihen, että lopulta sinulla on hieno sivusto, jolla ei käy kukaan. 

Kun edellä mainitut on selvillä, päätetään millä ja minne sivusto rakennetaan. Itse käytän pääsääntöisesti WordPressiä, joidenkin asiakkaiden toiveiden mukaisesti myös Squarespacea (näiden vertailua teen blogin puolelle vielä huhtikuun aikana). WordPressin kohdalla ensin asennetaan WordPress, teema ja tarvittavat lisäosat. Eri lisäosien tarve riippuu jälleen sivustosta, yksi omien rutiinien ensimmäisistä asennuksista on Elementor (Pro). 

Näiden suurten kysymysten äärelle kannattaa pysähtyä hetkeksi, sillä muuten kaikki sivuston pystyttämiseen käytettävä aika ja raha menee siihen, että lopulta sinulla on hieno sivusto, jolla ei käy kukaan. 

Sisältö ja ilme 

Kun perusta on kunnossa, ajatukset paperilla ja pohja sivustolle viritetty (WordPress asennettu), suunnittelen sivuston ulkoasun ja samalla sen käytettävyyteen liittyvät kuviot. Jotta sivu on mahdollisimman käyttäjäystävällinen ja sieltä löytää haluamansa, on eri painikkeiden, tekstien, kuvien, lomakkeiden ja muiden palasten paikat mietittävä tarkkaan. Myös tekstisisältö toteutetaan nämä huomioiden. 

Edellä mainitut vaiheet vaihtelevat projektikohtaisesti riippuen siitä, onko asiakkaalla jo brändilleen visuaalinen ilme vai suunnitellaanko se sivuston yhteydessä ja tuleeko tekstisisältö asiakkaalta vai toteutetaanko All Inclusive -palveluna, jolloin Nominia Creativen Saara suunnittelee tekstit haastattelun pohjalta. Rakennusvaiheessa tehdään myös hakukoneoptimointia niin tekstisisällössä se huomioiden että siihen tarkoitetun lisäosan avulla. 

Julkaisu ja käyttöönotto

Asiakas saa heti rakennusprojektin alussa sivustolle esikatselulinkin, jonka kautta hän pääsee seuraamaan sivun rakentumisen edistymistä. Yleensä ensimmäiset kommentit ja ajatukset vaihdetaan kun sivusto on (viimeistelemättä) kasattuna ja tarvittavien muutosten jälkeen vielä ennen sivuston julkaisua. 

Ennen julkaisua ja käyttöönottoa sivusto myös koekäytetään parilla eri selaimella sekä mobiililla. Koko paketti siirretään omalle hostingilleen ja oman domainin (osoite) alle ja sivuston markkinointi voi alkaa!

Kun sivusto on valmis, lähetän asiakkaalle myös kirjalliset sekä kuvalliset ohjeet perusasioiden päivittämistä varten. Hintaan sisältyy myös tuki kuukauden ajaksi, jolloin varmistetaan sivuston toimivuus ja voidaan tarvittaessa tehdä pieniä päivityksiä asiakkaan tukena. 

LUE MYÖS